Вход електронна поща
Регистрация електронна поща

Британска късокосместа котка

КОТКАТА НА НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО КРАЛИЦАТА Британският шортхер (Британска късокосместа) бе създаден, за да представя по света хегемоничния и империалистичен манталитет на Обединеното Кралство.

Начало » Породи » Британска късокосместа котка
ПощаПарола
Регистрация Забравена парола

Порода Британска късокосместа котка

СладурчеНа двораС любимата играчкаСледобедна дрямка
приятели

Описание на порода Британска късокосместа котка

КОТКАТА НА НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО КРАЛИЦАТА

Британският шортхер (Британска късокосместа) бе създаден, за да представя по света хегемоничния и империалистичен манталитет на Обединеното Кралство. Той е независим, солиден и неукротим. От обикновен домашен котарак той е стигнал до благородник (или “порода”), излъчващ стабилност и сила: това е Бритиш Шортхерът, най-английската от всички котки, създадена от англичани за англичани.
Когато един кръг любители на животни решава да организира най-първото в историята изложение на котки – на 13 март 1871 г. в лондонския Кристал Палас, очевидно са били големи любопитството и желанието да се открие, сравни и избере, сред толкова много екземпляри, онзи тип котка, който най-пълно отговаря на идеалния. Така Бритишът е бил официално въведен всред котешките породи. Той може да бъде определен като иконографска транспозиция на един крайно особен начин на мислене, свързан със също така особен исторически период.
Бритишът е бил представен на изложението в много екземпляри и, за първи път в историята, оценен и класиран по многоточковата система, определяща неговите качества и недостатъци. Строгата селекционна работа на запалените любители на котки продължила с години…
Великобритания от викторианската епоха е имала авангардна роля във взимането под внимание на т.нар. “животни за компания”. Били са вече правени изложби на коне и на кучета за компания, за охрана, за лов, с цел да се получат “типове”, съответстващи по външност и характер на собствения й хегемонистичен и империалистичен начин на мислене. Така че, когато вниманието било привлечено от котките, замислили да привилегироват една от тях, онази, която би представила най-добре империята на Н. В. Кралицата: следователно, това трябвало задължително да бъде една местна котка, не деликатна и крехка, а крепка и мощна, със силно присъствие.
Съобразно с този възглед, били положени особени грижи телосложението да бъде силно и здраво. Главата станала по-едра и закръглена с относително малки уши, което още повече подчертава размерите й; космената покривка – гъста и плътна, походката – отмерена и тържествена. В крайна сметка, бил изпълнен стремежът да се получи “продукт”, достоен да представлява Обединеното Кралство.


Бритишът и Римските легиони


Не е известно как и кога тази котка е дебаркирала във Великобритания. Вероятно с римската войска, когато е разширила завоеванията си преди 2000 години до Вала на Адриан на границата с Шотландия. Всъщност, Бритишът прилича доста на Европейската котка, с която може да бъде сбъркан на пръв поглед или от неексперти. Сигурното е, че се е приспособил веднага към средата и климата и че векове наред е бил използван за борба с гризачите, които опустошавали градове и сила, поради което е бил високо ценен.
Социалният му ранг се е променил, когато започнал да поема ролята на породиста котка и да участвува в котешки шоу. Върхът на известността е достигнал благодарение на книгата “Our cats and all about them” (“Нашите котки и всичко, което бихте искали да знаете за тях”), написана през 1889 г. от Харисън Уейр, същият, който 18 години преди това беше организирал първото “Котешко шоу” в Лондон. След този върхов момент обаче, успехът на Бритиша започва да спада: в началото на миналия век, любителите на котки го слагат настрана и дават предпочитанията си на обаятелната Персийка и на мистериозната Сиамка – новостите на деня. Все пак, Бритишът добре защитава позициите си като котка за компания, присъстваща в много от салоните в часа на чаения ритуал и по тъмните английски влажни улици в нощните часове, обгърнати в мъгла.
След Втората световна война Бритишът сериозно рискува да изчезне, такава е била тогава съдбата на почти всички представители на котешкия свят. Спасени са съвсем малък брой екземпляри, но все пак достатъчно, за да не изгасне породата: оцелелите обаче се появяват измършавели и с опърпана козина. Но все още е жив споменът за тяхната първична и здрава якост, с която англичаните толкова се гордееха: кръстосват ги с персийки – здрави и компактни, чиято морфология напомня довоенния Бритиш.
Резултатът били отличен – за кратко време се възстановили първоначалното телосложение и яката костна система, а също така гъстата и плътна козина, станала дори по-хубава от предишната. Днес Бритишът, при все че принадлежи на една строго определена порода, известна в целия свят, бележи слабо разпространение; но не и във Великобритания, където е защитен и посредством кръстоски (не се препоръчват) с континенталния Бритиш. В Америка е слабо популярен.


ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПОРОДАТАПорода: Бритиш Шортхер (Британска късокосместа котка)
Категория: традиционна, късокосместа
Произход: от африканската котка Felis Lybica.
Ръст: едър, от среден до голям.
Тоалиране: ежеседмично четкане, при смяна на козината да се употребява гребен с гъсти зъби.
Характер: прагматичен, еклектичен, независим, но общителен, не раболепен, а достолепен.
Изисквания: обича свободата, идеален за къща с градина, няма проблеми с приспособяването за апартаментен живот.
За сведение на притежателя му: голямото достойнство и инстинктивната сдържаност му позволяват да стои сам без да изпитва меланхолия.
Възпитание: счита себе си един от нас, поради което е необходимо да бъде научен още от малък какво може и какво не може да прави.
Тялото на британската котка е средно голямо, пропорционално развито и отлично замускулено. Има широк и добре развит гръден кош. Главата е широка, с масивна широка муцуна и закръглени бузи, които придават на главата формата на преобърнат трапец. Подбрадието е дебело, но не трябва да изпъква. Носът е широк, прав и недълъг. Стопът е леко изразен. Ушите са малки, като краищата им са общо закръглени. Очите са широко поставени, големи с овална форма и са обагрени с меден или тъмнооранжев цвят. Оцветяването им трябва да бъде чисто и ясно, в никакъв случай размито без следи от зелен или жълт цвят. Опашката е средно дълга, космената покривка е блестяща, плътна. Окраската на козината е разнообразна: еднотонна; мраморна; сребристо-мраморна; агути; петниста; двуцветна; костенуркова и костенуркова с бяло; опушена; чинчилова; сребристо-затъмнена.
Британска синя котка: най-впечатляващото при породата е приятния сиво-син цвят, който се допуска да бъде в различни оттенъци на синьото, като най-предпочитана е светлосинята окраска.
Британска бяла котка ( с 3 варианта – синеока, оранжевоока и с разноцветни очи): и трите породи по екстериорни особености приличат на британската синя котка, но окраската на козината им е тебеширенобяла, без каквито и да е оттенъци на друг цвят.
Британска черна котка: по външни форми и белези прилича на британската синя, но козината задължително трябва да е наситеночерен цвят.
Породи британски котки чинчила: сравнително нови породи. Характерно за тях е, че подкосмието е бяло на цвят, а покривните косми са с агути-фактор, т.е. всеки косъм по дължината си има 2 или 3 слоя с различна пигментация. Окраската им е: сребриста; златиста; синя; шоколадова; лилава чинчила и др.Стандарт


УШИ: средни, широки в основата, закръглени, раздалечени, но не прекалено встрани.
ОЧИ: големи и кръгли, хоризонтално разположени, силно оцветени и блестящи.
БУЗИ: пълни, нос къс и широк, с добре изразен стоп, но не стъпаловиден, брадичка – силна, врат – къс.
КРАЙНИЦИ: от средни до дълги, малко по-къси от тялото, костната система е от средна до тежка, мускулите – мощни, лапите закръглени.
ГЛАВА: широка, кръгла, с добре закръглени контури.
ТЯЛО: нито късо и дебело, нито дълго и тънко, тегло на мъжкия – 6-8 кг, женската е малко по-дребна и лека. Раменете са широки, гръдният кош – плътен, хълбоците са подчертани, гърбът – прав.
КОСМЕНА ПОКРИВКА: косъмът е по-дълъг от тези на другите късокосмести породи, не е прилепнал, а гъст, компактен като плюш.
ОПАШКА: в основата си е гъста и дебела, изтънява към края, който е добре закръглен. Дължината й е равна на 2/3 от тялото.
За Котето
Условия за ползване
Сигурност
Webodit Ltd
2007 koteto.com

контакти:
email: info®koteto.com